5 Technologische wetenschappen en engineering

3de GRAAD - 1ste jaar

Heb je een brede algemene interesse en ben je geboeid door wiskunde, wetenschappen en technologie?
Word je uitgedaagd door complexe leerinhouden en ben je goed in logisch redeneren, inzichtelijk denken en het leggen van verbanden?

Dan is deze sterk theoretische studierichting uit de finaliteit doorstroom misschien wel iets voor jou …

5iw Vechtrobot En Arduino Floris Van Ouytsel

Wat leer je?

Technologische wetenschappen is een sterk theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Je combineert een brede algemene vorming met natuur- en technisch-wetenschappelijk denken en vaardig zijn.
Je gaat onderzoekend en experimenterend aan het werk binnen de kernwetenschappen fysica, mechanica, elektriciteit-elektronica, fluïdomechanica, themodynamica, chemie en informaticawetenschappen.
Je denkt in functie van het concept en bent vaardig in het modelleren en engineeren.
Je leert abstracte wiskundige concepten te gebruiken en verdiept je wiskundige vaardigheden.

 

En wat na deze opleiding?

Deze studierichting wil je voorbereiden op het hoger onderwijs. Masteropleidingen of professionele bacheloropleidingen zoals toegepaste wetenschappen, industriële wetenschappen en technologie, architectuur, productontwikkeling, wetenschappen (informatica, computerwetenschappen), handelswetenschappen (toegepaste informatica) behoren tot de mogelijkheden.

Welke vakken krijg je?

Algemene vorming
Aardrijkskunde1
Biologie1
Engels2
Frans2
Geschiedenis1
Godsdienst2
Lichamelijke opvoeding2
Mens en samenleving1
Nederlands3
Wiskunde8
Specifieke vorming
Technologische wetenschappen en engineering (chemie, fysica, elektriciteit, elektronica, engineering, mechanica, programmeren)11
 • 0181
  "Ik merk dat ik enorm veel voorsprong had t.o.v. medestudenten uit ingenieurswetenschappen, waarvan de meesten een ASO-richting gevolgd hebben.  Niet alleen voor de meer technische vakken (elektriciteit, mechanica, elektronica, sterkteleer, ...) maar zeker ook voor wiskunde, fysica en chemie. Als je geïnteresseerd bent in wetenschappen en wiskunde, kan ik zeker aanraden om Industriële Wetenschappen (nu Technologische Wetenschappen) te gaan studeren op Sint-Lambertus."
  Nick Hermans
  burgerlijk ingenieur
 • Copy (1) Of 0145
  "Als we terugkijken op de begeleiding tijdens de schoolcarrière van onze zoon, zijn we vol lof hierover. Al bij het eerste kennismakingsgesprek werden we warm onthaald en gerustgesteld en voelden we ook veel begrip voor het ‘anders’ zijn van onze zoon. Met een zeer degelijke kennis van zaken en betrokkenheid werd er steeds samen nagedacht over mogelijke oplossingen. Zo werd er een vangnet gecreëerd waar hij steeds op kon terugvallen. Als ouder is het zeer fijn om te weten dat je zoon er gewoon mag zijn zoals hij is, dat hij bijleert over zichzelf en anderen en dat hij zo meer rust heeft en zich ten volle kan ontwikkelen als jongvolwassene. Dit is van onschatbare waarde. Wij zijn deze mensen dan ook SUPER dankbaar!! Jullie zijn geweldig, een TOP team!! We zullen jullie nooit vergeten."
  Ann en Filip
  ouders van Seppe
 • 5iw Vechtrobot En Inventor Siebe Claes
  "Tijdens engineering kunnen we onze creativiteit de vrije loop laten bij het ontwerpen van vechtrobots. Hierbij kunnen wij onze opgedane kennis van mechanica, elektriciteit, elektronica en programmeren toepassen. Onze prototypes kunnen we snel realiseren met behulp van moderne technologieën zoals 3D-printen en lasersnijden."
  Floris en Siebe
  leerlingen derde graad industriële wetenschappen (technologische wetenschappen en engineering)
 • Analysis Gb5dc6da1a 1920
  "Als jonge gast van 18 jaar en met een diploma Industriële Wetenschappen (nu Technologische Wetenschappen) op zak ben ik naar de KULeuven gaan studeren. Al snel werd duidelijk dat het grondige pakket wetenschappen en zeker ook wiskunde, waar er in Sint-Lambertus zo op gehamerd werd, heel nuttig was en mij een stevige basis gaf voor mijn masterstudie in chemie. Vier jaar later had ik nog niet genoeg van de studieboeken en ben ik mij verder gaan specialiseren in de milieuwetenschappen. Mijn eerste werkervaring in een studiebureau opende mijn ogen voor de vele mogelijkheden die een job mij konden bieden. Ondertussen reis ik al enkele jaren de wereld rond als ingenieur bij een groot baggerbedrijf en volg ik onze internationale projecten op. Soms met mijn vuile kleren aan om op de werf een probleem op te lossen, dan weer met mijn neus in de boeken om nieuwe projecten mee uit te denken. Eens te meer besef ik dat een goede opleiding een grote troef is!"
  Bert Verstappen
  master in de chemie en milieuwetenschappen
 • Tim Luffin Afgestudeerde Uit 6em
  "Momenteel werk ik mijn tweede bachelor Energiemanagement af aan de Artesis Plantijn Hogeschool. Mijn eerste bachelor Klimatisering werd afgerond met een Erasmus-project aan het coworking bedrijf Rebel in hartje Oslo. Verder heb ik dankzij de brede waaier aan kennis en ervaring die ik op SL heb opgedaan al mogen meewerken aan projecten voor grote bedrijven zoals Bayer, Monsanto en Lawter. Wat ik het grootste pluspunt aan SL vond, is dat we in de richting elektromechanica (en TSO in het algemeen) mochten proeven van vele professionaliteiten, waardoor je als student jezelf ontdekt. Bovendien heeft de ruime kennis die SL me aanreikte er voor gezorgd dat ik probleemloos mijn hogere studies doorliep."    
  Tim Luffin
  afgestudeerd in elektromechanica
 • Sint Lambertus Testimonial Warre
  "Tijdens de uren STEM-wetenschappen gaan we vooral op onderzoek en voeren we experimenten uit: brouwsels, ijsjes, vulkanen, zwaartekracht ... Niets is ons te gek om mee aan de slag te gaan."
  Warre
  STEM-wetenschappen
 • Img 1388
  Reeds meer dan 20 jaar werken wij samen met het Sint-Lambertus voor het aanbieden van stageplaatsen. De leerlingen die bij ons op de werkvloer komen, zijn steeds weer herkenbaar aan hun inzet, beleefdheid en praktische kennis in zake autoschade. Deze capaciteiten waarover de leerlingen beschikken, hebben dan later ook voor al talloze vaste medewerkers in ons carrosseriebedrijf gezorgd. Wij blijven paraat staan om de leerlingen hun eerste werkervaring in de autosector te laten ontdekken.
   
  André Van Kelst & Christophe Van Kelst
  Directeur Citroën, Peugeot, Opel vestiging Schriek. - Division Director Stellantis/Van Mossel België.
 • Ruben Goos 6iw Afgestudeerd
  "Na het volgen van de studierichting Industriële Wetenschappen (nu Technologische Wetenschappen) studeerde ik verder voor industrieel ingenieur, waar ik mijn diploma behaalde met grote onderscheiding. Vervolgens behaalde ik ook een master in het management, waarna ik aan de slag ging als projectingenieur in de chemische sector. De doorslaggevende factor tot het behalen van deze diploma’s was de uitstekende wetenschappelijke en technologische kennis, opgedaan in het Sint-Lambertusinstituut. Een groot pluspunt is dat er naast theorielessen ook diepgaande practica aangeboden worden, mogelijk door het technische karakter van de school, wat voor mij de belangrijkste factor was bij het verwerven van talrijke inzichten."  
  Ruben Goos
  projectingenieur
 • Sint Lambertus Studieaanbod 3me 4me
  "Ik koos voor SL omdat ik dat de ideale school vond om mijn interesse in techniek om te zetten naar handigheid in techniek. Mijn passie om correct en nauwkeurig te werken kon ik in SL verder laten groeien. Deze passie met daar bovenop nog de uitgebreide technische bagage zoals materialenkennis en verwerkingsmethoden die ik in SL mocht leren, maakten mij tot de persoon die ik nu ben op de werkvloer. Op SL deed ik mechanische technieken en een 7de jaar fotolassen. Nu werk ik reeds 7 jaar in het bedrijf van mijn ouders als monteur-technieker in verwarming, airconditioning, ventilatie en hernieuwbare energie."
  Thijs Van Espen
  monteur-technieker
 • Sint Lambertus Studieaanbod 7dw
  "Afgestudeerd aan "de vakschool" van Heist-op-den-berg met een traject van 6 jaar algemene bouw met daarna 1 jaar specialisatie dakwerken. Na een aantal jaar als werknemer gewerkt te hebben, besloot ik om op 21-jarige leeftijd uit de startblokken te schieten als ondernemer. Gestart in een garage en uitgegroeid tot een ondernemer met een magazijn van 800 m²."  
  Koen Peeters
  zaakvoerder Albodakk
 • Dries
  "Ik kan zeggen dat de opleiding IW (nu TW) mij goed heeft voorbereid op mijn professionele bachelor én master industrieel ingenieur. Ik heb zelfs af en toe de cursussen uit Heist terug bovengehaald. Door de goede individuele aanpak heb ik me 6 jaar lang op mijn plaats gevoeld."
  Dries Kennes
  master in de industriële wetenschappen
 • 5em
  "We leren over verschillende soorten machines, 3D-printers, lasersnijders en hun aansturing via pneumatica, hydraulica, PLC,… en gebruiken ze in praktijk. Hiervoor hebben we veel vrijheid. De band met onze leerkrachten is goed en er worden al eens levensverhalen verteld. De balans tussen huiswerk en vrije tijd zit goed."  
  5EM
  leerlingen derde graad elektromechanica
 • Img 0341
  "De inzet van het team, de zoektocht naar manieren om grenzen te verleggen, om leerlingen klaar te stomen voor de toekomst. Het motiveren van leerlingen en hen dan zien groeien in de liefde voor het vak, dat maakt mij trots. Ik probeer uit iedere leerling het beste te halen! Blijven geloven in leerlingen, wat er ook gebeurt, daar draait het voor mij om."
  Danny Maris
  leerkracht Bouw
 • Carrosserie2
  "Wij vinden onze school een toffe en leerzame werkomgeving, waar we zelfs onze favoriete hobby kunnen uitoefenen. We leren veel bij over uitdeuken, schuren en volledig afwerken van auto’s. Voor iedereen is er professioneel gereedschap aanwezig. We hebben echt toffe medeleerlingen waarmee we steeds weer positieve ervaringen opdoen."  
  6CA
  leerlingen derde graad carrosserie
 • Sint Lambertus Studieaanbod 3tw 4tw
  "Als enige van de lagere school ben ik naar SL gegaan. Zes jaar heb ik er IW (nu TW) gevolgd. Al snel nieuwe vrienden gemaakt die nu nog steeds hecht aan elkaar hangen. De legendarische skivakanties komen nog regelmatig ter sprake. Ik ben altijd graag naar school gegaan op SL."
  Sander Augustijnen
  master in de industriële wetenschappen
 • 325650646 3410036715945740 5520275828061802227 N
  "SL is een topschool! Dankzij de vakkundige opleiding die ik er genoten heb, geniet ik dagelijks van een afwisselende en uitdagende job die nooit verveelt! Ik doe constructie en piping laswerk dat gecontroleerd wordt volgens niet-destructief onderzoek bij Nalcon Industrie. Droomjob!"  
  Ilan Fobelets
  afgestudeerd in 7 Fotolassen
 • Ht
  "Houttechnieken biedt het ideale evenwicht tussen praktijk en theorie. Na deze opleiding hebben we de keuze om verder te studeren of om naar de arbeidsmarkt te gaan. De richting voldoet helemaal aan onze verwachtingen en interesses. Na het 6de jaar hebben we een brede waaier aan keuzes die we kunnen maken. Daar worden we door de school goed op voorbereid door het aanbieden van stages en meerdere extra opleidingen buiten de school. "  
  5HT
  leerlingen derde graad houttechnieken
Sint Lambertus Icon Quote
Sint Lambertus Color Special Border