Laptopproject
ICT kende in de laatste decennia een snelle ontwikkeling. Denk maar aan smartphone, online bankieren, taks-on-web,… De digitale vaardigheden van onze leerlingen zijn dan ook ongelooflijk belangrijk geworden. De onderwijsvernieuwing speelt hierop in door ICT-doelstellingen te integreren in alle vakken. De professionele wereld verwacht dat onze leerlingen online informatie kunnen opzoeken en kritisch beoordelen, presentaties maken, gegevens uitwisselen,…
Waarom dit project?
De vaardigheden voor de 21ste eeuw, die belangrijk zijn in elke job, willen we een duidelijke plaats geven binnen de lessen. Naast samenwerken, communiceren en sociale vaardigheden, denken we dan in het bijzonder aan computationeel denken, ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden, kritisch denken,…
Vanuit deze visie is een eigen laptop met de juiste software een onmisbaar instrument.
Omdat deze ICT-vaardigheden belangrijk zijn voor àlle jongeren, vinden we het ook belangrijk dat alle leerlingen toegang krijgen tot een eigen, persoonlijk toestel. We willen elke leerling een krachtige leeromgeving en gelijke onderwijskansen bieden.
Iedereen dezelfde laptop
De school kiest bewust voor een uniform toestel voor alle leerlingen. Een laptop van thuis gebruiken kan niet. Deze keuze berust op verschillende elementen:
- Er is geen onderscheid en geen afgunst tussen leerlingen omdat iedereen een gelijkaardig toestel heeft. Zo zetten we mee in op de gelijke onderwijskansen voor elke leerling.
- De laptop die we aanbieden is een stevig business-toestel gemaakt voor veelvuldig gebruik om schadegevallen zo veel als mogelijk te beperken.
- Bij een defect van de laptop krijgt de leerling een gelijkaardig reservetoestel in bruikleen zodat hij of zij verder kan met een vertrouwd toestel. Dit garandeert een continu lesverloop.
- Als domeinschool STEM gebruiken wij zeer specifieke programma’s die veeleisend zijn voor een computer. De specificaties van de laptop worden door ons zo bepaald, dat het toestel hiervoor geschikt is.
- Op elke laptop gebeurt een specifieke installatie, op maat van de studierichting en geoptimaliseerd voor dat toestel. Gelijke softwareversies zorgen ook voor een vlotter lesverloop.
- Door te kiezen voor een uniform toestel kunnen we ook een uniform servicepakket voor zowel hardware als voor onderhoud en herstellingen aanbieden.
- Leerlingen en leerkrachten kennen elkaars toestel en helpen elkaar.
- De scherpe prijs is enkel onderhandelbaar door de grote bestelhoeveelheid.
- De leerlingen krijgen veel meer mogelijkheden om ICT-vaardigheden aan te leren en in te oefenen.
- Ze leren kritisch en op een correcte wijze omgaan met internet en social media.
- Binnen alle studierichtingen op Sint-Lambertus, domeinschool STEM, wordt gebruik gemaakt van verschillende ICT-toepassingen. Vaak gaat het over heel specifieke software (bv. autocad, e-plan,…). Door het inzetten van laptops kan op ieder moment gebruik gemaakt worden van deze toepassingen, ook voor het inoefenen en verwerken van de lessen thuis.
- Leerlingen hebben continu toegang tot alle lesmateriaal en toepassingen en kunnen op eigen tempo herhalen en oefenen.
- Leerinhouden kunnen bv. thuis (her)bekeken worden in de vorm van een video. Zo komt er in de les ook meer tijd voor praktijk en oefeningen.
- Leerlingen kunnen thuis samenwerken aan opdrachten met andere leerlingen via het online platform. De fysieke afstand is geen belemmering meer.
- Leerkrachten kunnen efficiënter differentiëren.
We beseffen dat de aankoop van een laptop een aanzienlijke kost is. De leerling is verantwoordelijk voor het toestel en de kosten worden gedragen door leerling en ouders.
Daartegenover staat ons engagement:
- We streven ernaar om te besparen op kopieën en leer- en werkboeken. We zetten sterk in op het ontwikkelen van eigen materiaal door de leerkrachten. Heel wat materiaal kan al digitaal worden aangeboden. Dat betekent niet dat alle leer- en werkboeken onmiddellijk verdwijnen. We zien nu eindelijk wel de eerste echt goede digitale alternatieven voor de leerboeken verschijnen. Een evolutie die we van nabij volgen en op termijn voor een kostenbesparing kan zorgen.
- Sommige dure aankopen, zoals de grafische rekenmachine, zullen niet meer nodig zijn.
- Het is zeker niet de bedoeling dat de leerling continu op de laptop werkt. De leraren zoeken naar een goed evenwicht tussen traditionele werkvormen en nieuwe werkvormen waarbij de laptop gebruikt wordt.
- We willen vooral met behulp van het laptopproject onze leerlingen extra competenties meegeven, die als essentiële vaardigheden voor de 21ste eeuw gelden:
- vaardigheden in ICT
- vertrouwd zijn met nieuwe media
- kritisch omgaan met digitale bronnen
Om dit alles mogelijk te maken bouwen we aan een sterke omkadering:
- Een ICT-team dat klaar staat om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen, een snelle eerstelijns-ondersteuning voor de leerling met een toestelprobleem.
- Een performant netwerk met een degelijke verbinding en voldoende draadloze toegangspunten.
- Lokalen voorzien van Wi-Fi en projectiemogelijkheden.
- Een leerkrachtenteam dat ondersteund wordt en zich kan bijscholen, zodat ICT-doelstellingen in alle lessen aan bod komen.
Onze school werkt samen met de firma Signpost. Via de academic shop van Signpost dient u als ouder alle administratie op voorhand in orde te brengen (huurovereenkomst, domiciliëring en betaling van de waarborg of een directe aankoop). Indien u hierbij hulp nodig hebt, kan u contact opnemen met de school.
Tijdens de afhaaldag eind augustus kan de leerling samen met een ouder of voogd zijn persoonlijke laptop afhalen. We nodigen u hiervoor via mail uit.
Wanneer u tijdens het schooljaar nog een toestel aankoopt, nemen we met u contact op wanneer het toestel geleverd is.
U heeft twee mogelijkheden. Het toestel kan in één keer aangekocht worden, maar u kan ook kiezen voor een huursysteem waarbij de betalingen gespreid worden, afhankelijk van het aantal schooljaren dat de leerling normaal nog op onze school zal schoollopen. In beide gevallen (kopen of huren) is steeds service en garantie inbegrepen.
Indien u opteert voor het huren van een toestel kan u een huurcontract aangaan via Leermiddel BVBA (onderdeel van Signpost). Alle afspraken hieromtrent zijn afspraken tussen de ouder en Leermiddel BVBA. Sint-Lambertusinstituut kan hier niet in bemiddelen.
Dit kan alleen als aan alle onderstaande voorwaarden voldaan is:
- Het toestel is aangekocht bij Signpost en is volledig betaald. De huur van een andere school verderzetten in onze school kan niet.
- Het toestel moet voldoen aan bepaalde specificaties om onze richtingspecifieke software te kunnen draaien. De specificaties van jouw toestel moeten vooraf bezorgd worden aan onze ICT-coördinator laptoploket@sintlambertus.be, zodat hij kan oordelen of het voor gebruik op onze school toegestaan wordt. Op de onderkant van uw laptop of op het aankoopfactuur vindt u meestal het noodzakelijke type- en serienummer terug.
- Het toestel valt nog 2 jaar onder het service- en garantiepakket van Signpost.
Leerlingen van het 7de jaar kunnen, bij uitzondering en indien het toestel voldoet aan de nodige specificaties, nog gebruik maken van een eigen toestel dat niet via de school is aangekocht.
Minimale vereisten:
- Intel core i5 5de generatie, Intel core i3 8ste generatie of AMD Ryzen 3 , 5, 7 of 9.
- 8GB Ram
- 256 GB SSD
De laptop wordt geleverd met een basisinstallatie voor onze school. Het toestel is bruikbaar in elke richting van onze school, alleen de geïnstalleerde programma’s moeten aangepast worden. De laptop wordt geleverd met een reeds geïnstalleerde Windows-omgeving met licenties:
- Microsoft Windows 11 Pro Education
- Microsoft Office 365 Education
- Microsoft Defender Antivirus
Specifiek voor de studierichting komen er nog extra programma’s bij. De technische software die onze leerlingen nodig hebben, zijn op de particuliere markt heel duur. Wij zoeken dan ook steeds naar een betaalbare oplossing die relevant is voor de arbeidsmarkt en ons toelaat alle doelstellingen te behalen.
- Autodesk AutoCad, Inventor
- Eplan Education
- Trikker
- Arduino IDE
- Siemens Simatic Step 7 Professional
- SketchUp
- …
Deze richtingsspecifieke software moet aangekocht worden via onze webshop, net zoals werkkledij en gereedschap: https://webwinkel.sintlambertus.be
De leerling krijgt dan toegang tot Academic Software, een platform dat alle software, cloud- en webtoepassingen die hij/zij nodig heeft, bevat én centraliseert.
De leerling heeft bepaalde beheerdersrechten op het toestel en kan zelf aanvullende software installeren (bv. driver van een printer thuis). Let wel, als het toestel bij reparatie een nieuwe installatie nodig heeft, is dit steeds de basisinstallatie zonder specifieke software.
Illegale software mag niet geïnstalleerd worden. Er is geen specifiek antivirusprogramma geïnstalleerd, behalve dan de ingebouwde hulpmiddelen van Windows. Het staat u vrij om zelf een antivirusprogramma te installeren.
Aan het laptoploket kunnen de leerlingen en ouders terecht voor alle laptop-problemen zoals herstellingen, (her)installaties van software, verzekeringsdossiers en de uitwisseling van de reservetoestellen. De medewerkers van het laptoploket zijn de hele schooldag beschikbaar voor alle leerlingen, zowel tijdens lesuren als tijdens de pauzes. Leerlingen en ouders kunnen het laptoploket contacteren via een Smartschool-bericht of via e-mail. Indien nodig kunnen ouders na afspraak langskomen.
email: laptoploket@sintlambertus.be
Smartschoolbericht aan: laptoploket
Via het laptoploket voorzien we een korte reparatietijd en dit in de school zelf (dus geen verplaatsing of verzendkosten). Dit betekent dat defecte laptops normaal binnen 1 à 2 werkdagen op school hersteld worden. Er is op regelmatige basis een technicus aanwezig op school. Bovendien hoort bij deze service een extra service: de leerling krijgt een reservetoestel in bruikleen mee tijdens de herstelling. Op elk moment kan de leerling dus beschikken over een toestel, ook als de schade door de leerling zelf is toegebracht.
Zorg dat alle documenten in een online opslagruimte staan (Smartschool, OneDrive…) voor u de laptop binnenbrengt ter herstelling. Als er tijdens de herstelling software of hardware moet vervangen worden dan kunnen bestanden (schoolopdrachten, foto’s, muziek…) mogelijk verloren gaan. Voorkom dit door een kopie van deze bestanden te bewaren! De school is niet verantwoordelijk voor verloren bestanden. Controleer alle locaties waar bestanden worden bewaard: het bureaublad, de map ‘Documenten’, de map ‘Downloads’, de map ‘Afbeeldingen’…
U kan van de hersteldienst van signpost ook gebruik maken tijdens schoolvakanties. De leerling kan dan contact opnemen met de leverancier:
Signpost nv
Wolfsakker 5a
9160 Lokeren
Tel. 09 277 08 76
info@signpost.eu
De leerling laadt de batterij van zijn/haar laptop elke avond thuis op zodat hij/zij de volgende schooldag met een volledig opgeladen batterij kan starten.
Tijdens de eerste lessen krijgt de leerling de nodige uitleg over de laptop. Bij vragen kan de leerling steeds terecht bij de leerkrachten of het laptoploket.
De leerling brengt zijn/haar laptop steeds mee naar school. De leerling zorgt zelf voor een degelijke en stevige boekentas waar de laptop met beschermhoes naast alle andere schoolbenodigdheden in kan. Gebruik liever geen twee aparte tassen.
Tijdens toneelvoorstellingen, lichamelijke opvoeding, … voorzien we de mogelijkheid om uw laptop veilig te bewaren. U laat in ieder geval uw laptop nooit onbewaakt achter. Tijdens de middagpauzes en korte pauzes mag er geen gebruik gemaakt worden van de laptop op de speelplaats.
De laptop mag thuis vrij gebruikt worden. De laptop wordt niet op de school bewaard. Na school neemt de leerling de laptop gewoon mee naar huis.